25 godina Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović prisustvovao je, 26. septembra 2017. godine, svečanoj akademiji u Sarajevu kojom je obilježeno 25 godina Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Pored istaknutih sportista i sportskih radnika Bosne i Hercegovine, događaj je okupio i predstavnike nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja iz regiona, a gost ispred Evropskog olimpijskog komiteta bio je predsjednik Janez Kocijančić.

Na svečanosti u Sarajevu sumirana su sportska i olimpijska dostignuća bosanskih sportista u proteklih 25 godina. Na takmičenjima pod okriljem MOK-a osvojili su 35 medalja, od kojih pet zlatnih, devet srebrnih i 21 bronzanu, a prvi nastup na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, kako je istakao predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, predstavljao je „veliku pobjedu ljudi koji su u teškim vremenima sačuvali olimpijsko naslijeđe i ostali odani sportu i Olimpijskoj povelji.”

Olimpijski komitet BiH je u proteklih 25 godina uspio obnoviti Zetru, u kojoj je sjedište ove organizacije, a trenutno radi na obnovi zgrade Olimpijskog muzeja. U okviru obilježavanja i proslave jubileja, predstavljena je i knjiga „Olimpijski spomenar” autora Branka Tomića, nekadašnjeg urednika sportske redakcije „Oslobođenje.”

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh