12. Međunarodni forum „Mir i sport“

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović prisustvovao je od 11. do 13. decembra 2019. godine Forumu „Mir i sport“ u Monaku, u čijem radu učestvuje još od 2009. godine, a broj inicijativa koje ovaj pokret inicira kontinuirano raste i bilježi velike uspjehe kroz izvanredne akcije i programe širom svijeta.

Forum, čiji je pokrovitelj princ Albert II od Monaka, tradicionalno okuplja više stotina učesnika iz različitih društvenih oblasti, uključujući šefove država, strateške vođe iz poslovnog i sportskog svijeta, dobitnike Nobelove nagrade za mir, predstavnike civilnog društva i međunarodnih organizacija, sportiste i aktiviste, sa ciljem da kroz sport podstiču duh dijaloga i saradnje neophodne za očuvanje mira u svijetu.

Pod sloganom „Ulaganje u mir, djelovanje kroz sport“, delegati i poznati govornici iz više od 90 zemalja razmatrali su na ovogodišnjem okupljanju mogućnosti za povećanje ulaganja u dugoročne projekte koji će doprinijeti napretku društvenih zajednica i ostaviti održivu zaostavštinu za generacije koje dolaze.

U okviru trodnevnog programa, proslavljen je i jubilej 10 godina od osnivanja kluba  „Šampioni za mir“, koji okuplja preko stotinu vrhunskih sportista  posvećenih misiji očuvanja mira kroz sport i koji je jedan od temeljnih stubova ovog pokreta.

Među dobro poznatim imenima je i Didije Drogba, legendarni fudbaler, priznati mirovni i humanitarni aktivista, a od prošle godine i potpredsjednik organizacije, sa kojim je Simonović razgovarao o podršci projektu „6.april – Međunarodni dan sporta za razvoj i mir“ u Crnoj Gori.

Na gala večeri 12. decembra dodijeljene su nagrade „Mir i sport“ najuspješnijim organizacijama, pojedincima i projektima, a u kategoriji „Diplomatska aktivnost godine“ nagrađen je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine za organizaciju 14. Zimskog evropskog festivala mladih EYOF 2019. koja je ujedinila grad Sarajevo i Istočno Sarajevo i ponovo donijela olimpijski plamen u susjednu zemlju.

Nagradu „Šampion godine“ osvojio je ragbista Južne Afrike Sija Kolisi za svoju posvećenost obrazovanju i socijalnoj koheziji.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh